Sådan læser du en strikkeopskrift
Lær at forstå en strikkeopskrift
Hvis du er helt ny i strikkeverdenen kan det være meget forvirrende at forstå en opskrift. De forskellige designere skriver ofte deres opskrifter på hver deres måde. Nogle skriver meget udførligt hvad du skal gøre, mens andre går lige til sagen og er meget kortfattede. Derfor kan det være en god idé at finde en begynderopskrift, som fortæller dig præcis hvad du skal gøre og uden for mange forkortelser. I denne guide tager vi udgangspunkt i Easy Peasy basis sweater, som er skrevet helt uden forkortelser og er perfekt til nybegynderen, da der også er videoer med til at guide dig hele vejen igennem.
Forkortelser
Den første ting du generelt skal lære er, hvad strikkeforkortelserne betyder. På trods af at der ikke er forkortelser i vores Easy Peasy basis sweater, er der forkortelser i stort set alle strikkeopskrifter, selv til nybegynderen. Vi har samlet de mest brugte forkortelser her:
R | Ret |
Vr | Vrang |
M | Maske |
P | Pind |
Arb | Arbejde |
Gent | Gentagelse |
Du kan se flere forkortelser og forklaring her.
Ret og vrang er de mest almindelige forkortelser. Hvis du vil lære hvordan man strikker ret har vi lavet en how-to video, der lærer dig at strikke ret, samt en video der viser dig hvordan du strikker vrang.
En strikkeopskrifter er typisk opbygget på samme måde som en madopskrift. En madopskrift beskriver først alle de ingredienser du skal bruge og efterfølgende hvordan du skal bruge dem. Det samme gør en strikkeopskrift. Lad os komme med et eksempel fra Easy Peasy basis sweater:
Hvordan skal jeg læse størrelsen?
Det første du støder ind i er størrelsen. Hvilken størrelse skal du strikke efter? Her skal du finde et målebånd frem.
Mål i opskriften siger:
A: Overvidde: (85)91(102)115(120)135(146) cm. Overvidden er omkredsen af dit brystmål, eller der, hvor du er bredest.
B: Længde: (56)57(58)59(60)61(62) cm. Længden er målt fra skulder til hofte. Når du strikker oppefra og ned, kan du nemt regulere længden og tilpasse den dine egne mål ved enten at strikke flere eller færre omgange.
C: Ærmegabshøjde: (21)23(24)25(26)27(28) cm. Ærmegabshøjde er fra din skulder til armhulen.
D: Ærmelængde under ærmet: (46)46(45)45(44)43(42) cm. Ærmelængden under ærmet er målet fra din armhule til håndleddet. Også dette kan reguleres med flere eller færre omgange.
Opskriften viser følgende størrelser: (XS)S(M)L(XL)2XL(3XL). Hvis du for eksempel måler 100 cm om brystet, skal du strikke en str. M, og igennem hele opskriften gå efter tredje tal. Lad os vise et konkret eksempel:
Størrelse (XS)S(M)L(XL)2XL(3XL)
I opskriften står der: “Slå (70)72(72)78(82)84(84) masker op.”
Du skal derfor nu slå 72 masker op.
Senere i opskriften fortæller den, hvor mange omgange du skal strikke.
“Strik (7)7(7)6(5)4(4) omgange ret.”
Her skal du strikke 7 omgange ret.
Positive ease betyder ‘bevægelsesrum, altså hvor mange cm den bliver udover målet.
Strikkefasthed
Næste stop på rejsen er strikkefasthed. Du kan læse mere om strikkeprøver her og hvorfor det er vigtigt at lave en strikkeprøve. Ved at lave en strikkeprøve finder du din strikkefasthed, som er utrolig vigtig, da bare én enkelt maske for meget eller for lidt kan betyde, at trøjen bliver 2 numre for stor eller lille. Lad os give dig et eksempel her:
Strikkefastheden på Easy Peasy basis sweater er 18 masker på 10 cm. I størrelse M er der 184 masker på kroppen, hvilket giver en overvidde på 102 cm. Regnestykket hedder altså 184 masker / 18 masker * 10 cm = 102 cm overvidde. Lad os sige, at din strikkefasthed er 16 masker frem for 18 masker på 10 cm, da vil regnestykket se således ud: 184 masker / 20 masker * 10 cm = 92 cm overvidde. Din trøje vil nu være str. S og ikke en str. M, og du vil derfor få en færdig trøje du ikke kan passe.
Men hvad skal jeg så gøre for at ramme fastheden?
En lille tommelfingerregel er, at hvis du har for få masker på pinden, skal du prøve med en mindre pind, og har du for mange masker skal du gå en pindestørrelse op. Nogle gange hjælper en halv pindstørrelse og andre gange skal du gå en hel pindstørrelse op. Hvis det stadig ikke kan gå op ift det antal masker du skal have i din strikkeprøve, kan du enten fjerne en følgetråd eller tilføje en. Alternativt skal du finde noget andet garn, som passer til din fasthed. Husk også at vaske din strikkeprøve, da garnet kan folde sig ud og ændre sig efter vask. Først der får du din korrekte fasthed.
Hvilke strikkepinde skal jeg bruge?
I opskriften står der:
Vejledende rundpinde og tilbehør
Nr. 3 ½ i 40 cm og 80 cm længde
Nr. 5 i 40 cm og 80 cm længde
HUSK, at pindestørrelserne er vejledende. Det er de, da alle ikke har samme strikkefasthed, som beskrevet ovenfor. Det er en smagssag om man strikker bedst med metal, træ eller plastik. Prøv dig frem og mærk efter, hvad der passer dig bedst.
Hvor meget garn skal jeg bruge?
I Easy Peasy basis sweater skal du bruge Önling No 1. Lad os igen tage udgangspunkt i str. M:
(300)300(350)350(400)400(450) g Önling No 1, 75% Merino Superfine Super 100’s Uld og 25% Angora, 180 m pr. 50 g.
De første tal er hvor mange gram Önling No 1 du skal bruge. Der er angivet, at der går 180 meter på 50 gram i dette garn. Du skal derfor bruge 7 nøgler garn til denne trøje i str. M. Antal garnnøgler vil i dette tilfælde se sådan ud:
(300)300(350)350(400)400(450) g = 6(6)7(7)8(8)9 nøgler Önling No 1.
Herefter står der, at der strikkes med én tråd gennem hele arbejdet. Det betyder, at du skal strikke med én tråd. Nogle trøjer skal strikkes med flere tråde, som for eksempel kunne være med en tråd Önling No 1 og en tråd Önling No 10 som følgetråd på samme tid. Her ville der stå, at der skulle strikkes med to tråde garn gennem hele arbejdet.