Restestrik - sådan strikker du af rester!

Restestrik, eksempel på stribet trøje

Hos Önling har vi lavet en serie blogindlæg med strikketeknikker på vores strikkeblog, så vi alle kan lære noget nyt :) Vi er nu nået til emnet restestrik, og i dette indlæg får du en masse tips til restestrik, valg af projekter, garner, farvesammensætning m.m. 

Restestrik ligger vores hjerte meget nært, og er et emne som er meget oppe i tiden. Se bare hvor meget opmærksomhed Lærke Bagger har fået med hendes bog om restestrik - et emne, som vi til enhver tid bakker op om. Hos Önling er det en hel integreret del af vores hverdag at tænke i, hvordan vi kan bruge rester, genbruge materialer, finde overskydende materialer vi kan producere nyt i osv. 💗🌍

Valg af projekt og garn

Først skal du vælge dit projekt. Vi anbefaler at du starter med et nemt projekt, fx en basis sweater uden alt for mange teknikker, et halstørklæde, en hue eller lignende. Herefter skal du forholde dig til løbelængde og garnets spinding når du sammensætter tråde. Du kan sagtens blande kvaliteter – og det er en faktisk en god idé for at få struktur, der spiller sammen med farverne.

garnrester i bunke

Sortering af garn

Vi anbefaler at du sorterer dit garn nogenlunde efter tykkelse indtil du har en fornemmelse for, hvad dine rester kan. Hold bunkerne sorteret i kasser eller poser indtil du føler dig tryg ved ’bare at dykke ned i kassen’.

Hele fidusen er at finde ud af, hvilken strikkefasthed du kan bruge som ’fællesnævner’. Så brug tid på at lave strikkeprøver og beslut f.eks at strikke på 15 masker i strikkefasthed. Derefter kan du lave en lille liste over, hvordan dine rester kan kombineres på den strikkefasthed.

Du kan starte med at inddele dine rester i 4 bunker:

  • Tyndt garn, f.eks. silk-mohair og følgetråde som Alpaca 1.
  • Tynd uld og uldblandinger, der har en strikkefasthed på omkring 26-28 m pr 10 cm eller løbelængde på 3-400 meter på 50 g
  • Mellemtykt garn med en løbelængde omkring 200 m på 50 g
  • Tykt garn (100-120 m /50 g)

Se videoer om restestrik 

Hæft ender mens du strikker

I restestrik projekter ender man med rigtig mange farveskift, og derfor er det fornuftigt at tænke i teknikker, som sparer dig for mest mulig hæftning når du skal afslutte dit projekt. Her viser Kimmie Munkholm, hvordan du hæfter ender mens du strikker. 

Skift farve i restestrik 

Her fortæller Charlotte Kaae om en anden meget brugbar teknik til at skifte farve på restegarnsprojekter uden knuder og uden at hæfte ender med nål. 

Inspiration fra Lærke Bagger

Gode strikkeopskrifter med restegarn 

Hvis din ambition er, at komme godt i gang med restestrik i år, så kan vi anbefale dig at starte med et mindre projekt og/eller et basisprojekt uden for mange svære teknikker.

Et oplagt sted at starte er Iridia sweater, hvor du kan få brugt en hel masse garnrester. Iridia strikkes i 3 tråde og opskriften guider dig til hvordan du strikker de lækre farveskift. Du kan købe et 'basiskit' til sweateren, hvor de to af de tre tråde indgår, og så skal du selv tilføje dine mohairrester.

Iridia sweater - et skønt restestrik projekt

Har du har brug for en opskrift som kan guide dig igang med et restestrik-projekt, kan vi anbefale de to opskrifter, som er udgivet under paraplyen 'Red resterne'. Den ene opskrift er på en lækker Red Resterne Sweater med raglan, som du strikker med 3-4 tråde på pind 8 med en strikkefasthed på 12 m og 17 pinde.

Du kan også strikke et Red Resterne sjal, som et tykt og vamset sjal, strikket i rester og i retriller. Strik 3-4 tråde sammen på pind 7 og få noget lækkert ud af alle dine garnrester.

Red resterne sweater Red resterne sjal

Hvis du har silk mohair rester, er det en gave at bruge disse i begge Red resterne projekterne, og hvis du er flittig til at skifte farve i mohair'en, får du de lækreste farveovergange, Silk-mohair rester helt ned til 15-25 meter kan bruges. Jo flere farver du strikker med, jo dybere og mere inspirerende farvespil, får du frem. 

Et andet eksempel er Chloé sweateren, som også er et rigtig godt projekt, idet designet er et basis design med raglan ærmer. Opskriften beskriver allerede et stribeforløb, som man kan vælge at følge - eller man kan opfinde sit helt eget. 

Chloé sweater med restegarn

 

Strikkefastheden på Chloé er 22 masker på 10 cm, og den kan du nemt lave med rester af silk-mohair eller andre følgetråde, holdt sammen med tynd uld eller strømpegarn.

Vil du gerne strikke lidt tykkere, så er Önling's Easy Peasy basis sweater er et rigtig godt design at strikke efter, når du skal lave dit første resteprojekt. Der er nemlig ingen svære teknikker eller dikkedarer, som du skal holde styr på, oveni alle de mange farveskift

 

Easy Peasy basis sweater fra Önling

 

Strikkefastheden på Easy Peasy basis sweater er 18 masker på 10 cm og den kan du ramme f.eks. med strømpegarn og silkemohair, to tråde tynd uld eller en enkelt tråd mellemtykt garn.

Ruths Halsedisse er et oplagt resteprojekt, da der indgår hele 8 farver i designet. Den er super, hvis du har mange rester af tynd uld og alpaca i restekurven. Du kan også sagtens blande kvaliteter og endda bruge silk mohair som én af trådene.

 

Ruths Halsedisse til restegarn

 

Du kan nøjes med at strikke det med to farver, men der kan tilføjes så få eller mange farver, som man har eller har lyst til at arbejde med. Det skal regne med at bruge min 200 g garn.

Denne flotte og farverige Restehue strikkes bedst af garnrester. Helt i vores ånd om bæredygtighed, har vi designet en hue til dine rester fra din - og du kan hente opskriften helt gratis. Har du flere garnrester, der passer i strikkefastheden, laver du bare en ordentlig stak og forærer til alle dem med kolde ører.

 

Restehuen fra Önling, strikket af garnrester

 

Chunky t-shirt med pufærmer er også et godt restedesign, og et godt bud på et design på store pinde.

Gul Chunky t-shirt strikket i Önling garn

 

Her har du en strikkefasthed på 10 m/10 cm. - det vil sige at her  kan næsten alt garnet i restekassen være med i forskellige kombinationer

Her kan du lynhurtigt strikke en lille, fin og samtidig chunky kortærmet bluse, som er perfekt til forår og sommer 🌞

Det supernemme resteprojekt!

Har du ingen rester eller ønsker du bare at vælge den helt nemme løsning, kan du købe en særlig sammensat restepose med et strikkekit Katrine's stribede sweater, hvor der allerede er afstemt farver, garnkvaliteter osv. Der er nok garn i resteposen til en stribet basis sweater i str M. 

 

Restesweatre i mange farver

 

Ved at købe resteposen hjælper du Önling med at rydde op i vores rester, idet vi har sammensat flotte lykkeposer med 25 grams nøgler i 9-10 forskellige farver.

Resteposen indeholder ialt 250 gr garn. Sammen med lykkeposen får du opskriften på den stribede restesweater, som du kan bruge garnet i posen til (nok garn til en str M).